HODI TANZANIA! Dagelijks brood met een extraatje

01 augustus 2019

COLUMN 10

* Hodi betekent in Swahili ‘Mag ik binnenkomen?’ Die vraag stelt psychiater Dirk De Wachter in Tanzania, waar hij projecten van Child-Help bezoekt rond spina bifida en hydrocefalie. Hij deelt zijn ervaringen tot en met 5 augustus in dS Avond en in de krant de Standaard. Ook hier op de website kan je meelezen, net als op onze Facebook-pagina Child-Help België.

Dar es Salaam is de belangrijkste stad van Tanzania. Het is een snel groeiende metropool met reusachtige flatgebouwen waar ondernemers, bankiers en expats hun kantoren betrekken. Miljoenen mensen krioelen er door de straten in een kleurrijke mix. Zakenlui in driedelig pak, vrouwen in boerka, Masai-herders in traditionele kledij, jongeren in modieuze outfit, kinderen in schooluniform. Zoals op vele plaatsen in de derde wereld is de verstedelijking niet te stuiten. Jonge mensen trekken massaal weg uit het arme platteland waar ze geen toekomst zien. Dat brengt enorme uitdagingen met zich mee voor het beleid. De contrasten tussen arm en rijk zijn enorm.

Vandaag bezoeken we hier een van de belangrijkste ondernemingen van het land, een groot concern van graanmaalderijen. De link met Child-Help behoeft wat uitleg. Spina bifida is een aandoening die ontstaat in de eerste periode van de zwangerschap, bij de vorming van het zenuwstelsel. In deze periode speelt foliumzuur een belangrijke rol. In onze streken wordt dat in de regel als supplement voorgeschreven aan vrouwen die zwanger willen worden. In de meeste ontwikkelingslanden is dat niet het geval. Bovendien is de dagelijkse voeding vaak eenzijdig en beperkt. Daardoor is het risico op een handicap significant hoger. Een van de manieren om preventief op te treden, is het basisvoedsel te verrijken. Brood wordt meer en meer dagelijks gebruikt door de stedelijke bevolking. Foliumzuur toevoegen aan meel vormt dus een interessante manier om grote groepen te bereiken.

We worden met alle egards ontvangen in de imposante kantoren van een van de rijkste industriëlen van Afrika. We krijgen uitgebreid informatie over het productieproces. Elke dag worden duizenden tonnen graan gemalen, enorme vrachtwagens rijden voortdurend af en aan. De stichter begon in de jaren zestig als een arme aardappelverkoper, zijn firma heeft nu een jaaromzet van meer dan 800 miljoen dollar. Ik vind de rondleiding in de hypermoderne fabriek grappig en verwarrend tegelijk. Ik denk dat koning Filip en zijn gevolg vaak zo rondgeleid worden. Belangrijk is dat de firma het toevoegen van foliumzuur ingeschreven heeft in zijn missie. De grote baas is zijn achtergrond niet vergeten.

’s Avonds zijn we te gast bij de moeder en de tante van onze gids. Dankzij die wonderlijke man en zijn echtgenote kwamen wij op onvindbare plaatsen. Zij regelden, vertaalden, onderhandelden en organiseerden alles voor ons met een onvermoeibare energie en efficiëntie die elke karikatuur van Afrika op haar kop zet. We staan uren in de file om de verre buitenwijken te bereiken. De twee vrouwen ontvangen ons met koninklijke allure, met een combinatie van waardigheid en eenvoud waar geen enkele firma tegenop kan.

HOE KAN JIJ HELPEN?

Steun Child-Help en geef kinderen met een aangeboren handicap in ontwikkelingslanden een eerlijke start.

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang het laatste nieuws over Child-Help projecten en rechtstreeks in je mailbox.

CHILD-HELP OP SOCIAL MEDIA