Hydrocefalie

Hydrocefalie (of waterhoofd) ontstaat doordat het vocht dat onze hersenen constant aanmaken onvoldoende wordt afgevoerd. We produceren allemaal hersenvocht  in ons hoofd. Dat is maar goed ook, want daardoor kunnen we ons hoofd bewegen zonder een hersenschudding te krijgen. We produceren elke dag meer dan een halve liter hersenvocht in ons hoofd. Normaal komt dat vocht in de bloedbaan terecht. Maar als er ergens een obstakel is, blijft de hoeveelheid vocht in de hersenen alsmaar toenemen.

Gevolgen

Bij kleine kinderen is de schedel nog flexibel. Hierdoor zet het hoofdje bij hydrocefalie abnormaal uit: het gekende ‘waterhoofd'. Als de druk van het vocht op de hersenen te groot wordt, gaat het van kwaad tot erger: het kind wordt spastisch, blind en kan sterven.

Waarom komt hydrocefalie zoveel voor in ontwikkelingslanden?

Hydrocefalie kan een gevolg zijn van spina bifida, maar er zijn ook andere oorzaken zoals hersenbloedingen, ontstekingen en tumoren. In ontwikkelingslanden is het vooral te wijten aan een slecht behandelde hersenvliesontsteking, een hersenbloeding door een te laag geboortegewicht of een bevalling in slechte hygiënische omstandigheden.

Hoe kan men hydrocefalie behandelen?

Hydrocefalie kan behandeld worden door het opgestapelde vocht in de hersenen af te voeren. Dat gebeurt meestal met een shunt, een buisje dat in het hoofd wordt ingepland en onder de huid het overtollige vocht afvoert naar het middenrif. De plaatsing van een shunt is een relatief eenvoudige ingreep, hoewel er uiteraard risico’s aan verbonden zijn, vooral op infectie in ontwikkelingslanden. De aankoopprijs van een shunt ligt bij ons tussen de 800 en de 1.600 euro. Daarom gebruiken we in onze projecten de Indische shunt van 47 euro. Vergelijkend onderzoek toonde geen verschil in resultaat tussen deze shunts.

Een alternatieve behandelingsmethode is endoscopic third ventriculostomy (ETV). Het is een endoscopische ingreep waarbij een natuurlijke bypass wordt gemaakt door de vloer van de derde ventrikel te openen. Zo kan het overtollige vocht wegvloeien en geabsorbeerd worden. Als de hydrocefalie veroorzaakt is door een obstructie dan kan die obstructie endoscopisch worden opgeheven. Om deze methode toe te passen, moet het absorptiemechanisme goed functioneren. ETV is veiliger en duurzamer doordat de complicaties van een shunt vermeden worden.

HOE KAN JIJ HELPEN?

Steun Child-Help en geef kinderen met een aangeboren handicap in ontwikkelingslanden een eerlijke start.

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang het laatste nieuws over Child-Help projecten en rechtstreeks in je mailbox.

CHILD-HELP OP SOCIAL MEDIA