Spina bifida

Als een tandje van een rits ontbreekt of als iets tussen twee tandjes komt, gaat de ritssluiting niet meer dicht. Spina bifida betekent letterlijk gespleten wervelkolom. Een ritssluiting is dan ook een goede vergelijking. Bij spina bifida zijn de wervelkolom en de ruggenmergstreng die zich daarin bevindt niet volledig gesloten. We spreken dan van een sluitingsdefect. De wervelbogen, die de ruggengraat aan de buitenkant moeten omringen, blijven open. Bij de geboorte is er een open wonde op de ruggengraat. Hierdoor zijn zenuwbanen onderbroken of niet goed ontwikkeld.

Gevolgen

De gevolgen van een open rug verschillen en zijn moeilijk te voorspellen. Over het algemeen kan je stellen dat hoe lager het letsel zich bevindt, hoe lichter de gevolgen zijn. Het ruggenmerg is als een telefoonkabel die boodschappen doorgeeft tussen de hersenen en de verschillende lichaamsdelen. Wanneer deze beschadigd is, kunnen er problemen ontstaan zodat boodschappen niet of onvolledig worden doorgegeven:

• Er kunnen verlammingen en gevoelloosheid zijn onder het letsel: billen, benen, en voeten maar ook blaas en sluitspieren.
• Urine en ontlasting kunnen niet goed opgehouden worden, wat onzindelijkheid of incontinentie tot gevolg heeft. 
• Als de incontinentie niet goed verzorgd wordt kan er schade aan blaas en nieren optreden.
• De afvoer van het vocht dat om de hersenen en het ruggenmerg heen stroomt, kan verstoord zijn. Er ontstaat dan hydrocefalie (een waterhoofd).

Waarom komt spina bifida zoveel voor in ontwikkelingslanden?

De ervaring uit onze projecten leert dat spina bifida en hydrocefalie meer voorkomt in ontwikkelingslanden. Spina bifida is een gevolg van vitaminetekort (voornamelijk foliumzuur) bij de moeder tijdens de zwangerschap. Door het eenzijdige, armoedige dieet van de mensen in ontwikkelingslanden, komt spina bifida er veel vaker voor dan in het Westen.

HOE KAN JIJ HELPEN?

Steun Child-Help en geef kinderen met een aangeboren handicap in ontwikkelingslanden een eerlijke start.

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang het laatste nieuws over Child-Help projecten en rechtstreeks in je mailbox.

CHILD-HELP OP SOCIAL MEDIA