Huizen van Hoop

Huizen van Hoop

Nabij referentieziekenhuizen waar onze kinderen levensreddende neurochirurgie krijgen bouwt Child-Help Huizen van de Hoop.  Huizen van de Hoop vangen ouders en kinderen met spina bifida en hydrocefalie op voor en na chirurgie.
Zij informeren, ondersteunen en versterken de ouders en faciliteren het contact met de hulpverleners in het hospitaal.

Door hen bij te staan ontstaat er dikwijls een blijvende relatie die voor ouders en kind van belang is. Het contact met lotgenoten is op zich helpend, zij voelen zich niet meer alleen.

Na ontslag uit het ziekenhuis zijn de eerste dagen cruciaal voor het genezingsproces.

Ouders reizen met hun kinderen soms dagenlang om deze ziekenhuizen te bereiken en door het verblijf in het Huis van de Hoop hoeven ze niet over en weer te reizen voor de eerste medische controle. Ouders worden er gesterkt om het leven van een kind met een handicap aan te vatten en beter aan te kunnen. Deze opvanghuizen willen ook een thuis zijn zodat de ouders altijd weten waar ze hulp en opvang kunnen krijgen tijdens moeilijke periodes die ze doormaken met hun kind.

Hun verblijf wordt nuttig aangewend om deze jonge ouders informatie te geven over de handicaps van hun kind, hun rechten, en hen te informeren waar welke zorg te vinden is. Ook krijgen ze informatie over foliumzuur zodat hun kans op nog een kind met spina bifida bij een volgende zwangerschap verkleint. Ouders van kinderen met spina bifida krijgen training in continentiemanagement - technieken en leren hoe ze de verzorging en opvolging van hun kind thuis kunnen aanpakken. Want terug thuis zijn er dikwijls geen artsen die hen kunnen bijstaan.

Cruciaal voor de Huizen van de Hoop is dat zij een goede relatie opbouwen met het ziekenhuis, de behandelende artsen en andere zorgverstrekkers.  Zij staan onvoorwaardelijk aan de kant van de ouders en steunen de professionelen in hun werk. Ze hebben een brugfunctie tussen de families en de hulpverleners. Hiervoor is het van belang dat het management van het ziekenhuis van deze samenwerking op de hoogte is en er ook de voordelen van ziet. Voordelen zoals kortere ziekenhuisopnames, betere nazorg, shunts, etc…

In die zin ziet Child-Help de Huizen van de Hoop als ondersteuning van de bestaande hulpverlening en complementair aan de gezondheidszorg van een land. De Huizen van de Hoop nemen de zorg niet over van andere hulpverleners.  Ze helpen om de zorg voor onze doelgroep in overheidsziekenhuizen toegankelijker te maken en te verbeteren.

Intussen zijn er Huizen van de Hoop in Mwanza, Lusaka, Kinshasa, Hanoi en Kijabe.

    

HOE KAN JIJ HELPEN?

Steun Child-Help en geef kinderen met een aangeboren handicap in ontwikkelingslanden een eerlijke start.

BLIJF OP DE HOOGTE

Ontvang het laatste nieuws over Child-Help projecten en rechtstreeks in je mailbox.

CHILD-HELP OP SOCIAL MEDIA